La Grotta di Trofonio – Salieri

De Grot van Trofonio van Antonio Salieri

Voorstellingen: 13, 15, 16, 17, 18, 20, 22, 23, 24, 25 augustus 2019

Website Opera Nijetrijne

De komische opera La Grotta di Trofonio (1785) wordt wel als Salieri’s meesterwerk beschouwd. Meer dan dertig jaar lang was het een groot succes in vele hoofdsteden.

Het verhaal vertoont veel overeenkomsten met Mozart’s Cosi fan tutte (1790) en zou Lorenzo da Ponte wel eens beïnvloed kunnen hebben bij het schrijven van zijn libretto.

Synopsis: Aristone heeft twee dochters. Meer verschillend kunnen ze niet zijn. Ofelia is de introverte, die weloverwogen heeft gekozen voor de serieuze, intellectuele Artemidoro. Dori is de extraverte en onbezonnen dochter die dat enthousiasme herkent in haar partner Plistene.

Voor Aristone is het een doorn in het oog dat beide dochters elkaar al een leven lang bevechten. Terwijl ze allebei gespitst zijn en blijven op de erkenning van hem als vader.

Hij geeft zijn beide meiden de opdracht om samen, inclusief de beide partners, een groot feest te organiseren om de liefde te vieren

Omdat dat op een fiasco lijkt uit te draaien, komt Aristone tot bijzondere, noem het Trofoniaanse ingrepen om zijn dochters en hun liefjes kennis te laten maken met een wereld buiten hun comfortzone. Met alle gevolgen van dien…